Váll ütközéses szindróma

A lapocka nyúlványa, a felkarcsont és a rajta tapadó rotátor köpeny ín között létrejövő kóros ütközés okozta tüneteket nevezzük impingement szindrómának. Jellemző a váll emelésekor jelentkező fájdalmas mozgásív, valamint főként éjszaka létrejövő felkarba sugárzó fájdalom jelenléte. Diagnosztikája a fizikális vizsgálatot követően röntgen, ultrahang vagy MRI képalkotás. Konzervatív terápiája lehet gyógytorna, gyulladáscsökkentő készítmények, injekciók alkalmazása. A műtéti ellátás minimál invazív arthroscopos módszerrel történik, melynek során a térszűkületet oldjuk meg és a gyulladásos szöveteket távolítjuk el.

Rotátor köpeny szakadás

Leggyakrabban a felkart emelő supraspinatus ínon következik be szakadás, de bármelyik ínon létrejöhet. A panaszok fájdalom és mozgáskorlátozottság formájában jelentkeznek. Általában fiatal felnőttek betegsége, hajlamosít fej fölött végzett munka vagy ismétlődő direkt trauma. Diagnosztikája a fizikális vizsgálatot követően röntgen, ultrahang vagy MRI képalkotás. Konzervatív terápiája lehet gyógytorna, gyulladáscsökkentő készítmények, injekciók alkalmazása. A műtéti ellátás minimál invazív arthroscopos módszerrel történik, melynek során a szakadt részeket eltávolítjuk, és amennyiben lehetséges az ínat megvarrjuk.

Vállízületi porckopás

A váll funkcióvesztésével járó fájdalmas elváltozás, jellegzetes radiológiai megjelenéssel. Az üvegporc definitív károsodásán túl a rotátor köpeny izmain és inain is degeneratív elváltozásokon mennek végbe. Diagnosztikája a fizikális vizsgálatot követően röntgen, ultrahang vagy MRI képalkotás. Terápiája lehet konzervatív (gyógytorna, gyulladáscsökkentő készitmények, injekciók). Amennyiben ez hatástalan műtétet végzünk, melynek során protézis beültetésre kerül sor.

Teniszkönyök

A felkarcsont külső gumójának gyulladásos elváltozása. Erről a részről erednek a csukló és kéz feszitő izmai. Túlerőltetésük miatt makacs könyöktáji fájdalom alakul ki. Statisztikák szerint ötször gyakoribb, mint a golfkönyök, ami a könyök belső oldalán jelentkező fájdalom. Fizikális vizsgálattal jól diagnosztizálható. Kezelése többrétű: gyulladáscsökkentők alkalmazása, könyökszorító viselése, injekció beadása. Elhúzódó és egyéb kezelésre nem szűnő fájdalmak esetén műtéti ellátás jön szóba.

Könyöktáji nyálkatömlő gyulladás (Bursitis)

A felsővégtag feszitő felszínén fordul elő, leggyakrabban a könyök felett. Rugalmas tapintatú, elmozdítható fájdalmatlan duzzanat. Előfordul, hogy felette bőrpír alakul ki. Okai lehetnek: krónikus irritáció, foglalkozási ártalom, köszvény, cukorbetegség, trauma, fertőzés. Konzervatív kezelés során gyulladáscsökkentőket alkalmazunk helyileg vagy szájon keresztül illetve a tömlő leszívása és injekció befecskendezése jön szóba. Krónikus vagy fertőzött esetben műtéti eltávolítás szükséges.

Alagút szindróma

Több lokalizációban is jelentkezhetnek, mégis leggyakoribb a könyök vagy csuklótájon, ahol a felsővégtagot ellátó idegek preformált, szűk csatornákon úgynevezett „alagutakon” lépnek át. Ilyenkor az ideg leszorítás alá kerülhet és az általa beidegzett területen zsibbadás, fájdalom jelentkezik. Diagnózisa fizikális vizsgálattal és ENG elkészítésével történik. Kezelése történhet lazító krémekkel, vitaminok alkalmazásával vagy súlyos esetben műtéti idegfelszabadítással.

Ínhüvely gyulladás

A csukló és kéz nem fertőzéses eredetű gyulladása. Általában túlterhelés (számitógép, zongora) következtében alakul ki. Jellemző a kézhát és csukló felett jelentkező fájdalom, duzzanat. A feszítő inak felett, elmozdulásukkor dörzsölődés érezhető. A kéz szorítóereje csökkenhet. Terápiája nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentő készítmények, tapaszok, csuklórögzítő alkalmazása. Az ínhüvelyek gyulladásos szűkülete esetén bizonyos esetekben műtéti ellátás szükséges.

Ganglion

Ízülettel, ínhüvellyel, nyálkatömlővel összeköttetésben lévő szalmasárga folyadékot vagy zselés anyagot tartalmazó tömlő. Keletkezésük általában megerőltetésből adódik. Spontán el is tűnhetnek. Megjelenésük tumorokra jellemző lehet, ezért ezektől való elkülönítésük fontos. Kezdeti állapotban kezelése lehet konzervatív, nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentő készítmények, tapaszok, rögzítő alkalmazása. Amennyiben mérete folyamatosan növekszik és keringési illetve beidegzési zavart okoz műtéti eltávolítása szükséges.

Dupuytren kontraktúra

A tenyér bőrének és az alatta levő lágyrészeknek a zsugorodása. Jóindulatú, azonban agresszíven növekvő elváltozás. Általában a gyűrűs vagy kisujj érintett. Az elváltozás ritkán érintheti a kéz többi ujját is. Fájdalmat, érzészavart nem okoz. A betegek sokszor a legsúlyosabb szakaszban jelentkeznek, amikor az ujj már teljes hajlított helyzetben rögzült. Anyagcsere betegségekhez társulhat, sokszor családi halmozódás is megfigyelhető. Kezelése történhet heglazító készítményekkel, injekcióval. Előrehaladott esetben műtéti eltávolítás szükséges.

Pattanóujj

A kézujjak hajlító inainak ínhüvelyén körkörös szűkület keletkezik, az ínon következményes csomó alakul ki. Amikor a csomó az ínhüvely szűkületén átcsúszik, pattanó jelenség jön létre, ami fájdalommal jár. Súlyos esetben az ujj egy bizonyos pozícióban elakad. Kezdeti szakaszban kezelése lehet konzervatív, nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentő készítmények, tapaszok, rögzítő alkalmazása. Előrehaladott állapotban műtéti ellátás szükséges.