Csontritkulás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása alapján a csontritkulás olyan generalizált betegség, ami a csontszövet mikroarhitektúrájának változásával és a csonttömeg csökkenésével jár. A csontok törékenysége fokozódik, a beteg magassága csökken, háta hajlottá válik és testszerte fájdalom jelentkezik. A csontritkulásban szenvedő betegtől gyakran halljuk: ”mindenem fáj”. A panaszokat komolyan kell venni, és törekedni kell a csontritkulás talaján létrejövő törések (csigolyaösszeroppanás, combnyak- vagy csuklótörés) megelőzésére. Diagnosztikai vizsgálathoz tartozik a csontsűrűség mérése az ágyéki gerincen és combnyak területén (DEXA), illetve laboratóriumi vizsgálatok. Kezelése: megfelelő adagú kalcium és D vitamin bevitel, napfény, egészséges táplálkozás, szükség esetén gyógyszeres terápia.

Porckopás

A porckopás ízületi elváltozás melynek pontos eredete nem ismert. Kialakulásában genetikai tényezők, életmód, foglalkozás, táplálkozás, az életkor előrehaladta bizonyosan szerepet játszik. Az ízületekben a belhártya megvastagszik, gyulladttá válik, az üvegporcon repedések, mélyedések keletkeznek. A csontban ciszták és csontkinövések jelennek meg. A szalagok felrostozódnak, lazábbá válnak. Az adott ízület fájdalmassá válik, izomgörcsök, mozgásbeszűkülés alakul ki. Az ízület fokozatosan elmerevedik, deformálódik. Az izomerő és izomtömeg csökken. Diagnosztikájában nélkülözhetetlen a fizikális vizsgálat és a képalkotók (röntgen, ultrahang, CT, MRI). Kiemelten fontos a beteg gondozásba vétele. A cél a betegség szinten tartása, a további romlás megelőzése. Kezelése lehet gyógyszeres terápia és/vagy injekciós kúra, gyógytorna, ízületmegtartó korrekciós csontműtétek. Súlyos esetben ízületi implantátum (protézis) beültetése.

Protézis szövődmények

Protézis beültetés után számolnunk kell annak „túlélésével”. Optimális esetben ez 10-20 évet jelent, ami természetesen testtájanként változik. Amennyiben a protézis helyzete megváltozik, ki kell deríteni ennek okát. Ez lehet biológiai vagy mechanikai szövődmény. Bizonyos esetekben lehet konzervatív kezelést választani azonban többnyire ismételt műtét szükséges. Amennyiben fertőzés okozza a problémát vagy a protézis „kiugrott a helyéről” akut műtéti ellátás szükséges.

Törések

A törések gyógyítása nagy kihívást jelent a baleseti sebészek számára. Az esetek többségében gipsz rögzítéssel vagy csontegyesítő műtéttel tökéletes gyógyulást tudunk elérni. Előfordul, hogy a gyógyulás elhúzódik, álízület alakul ki, a törés rossz helyzetben, deformitással rögzül, esetleg a beültetett implantátum kimozdul. Ezért fontos a szakszerű elsődleges ellátás és az utókezelés. Amennyiben szövődmény lép fel szükség lehet korrekciós csontműtétet végezni, csontvesztés esetén azt pótolni vagy implantátumot cserélni. Minden esetben személyre szabott kezelésre van szükség.

Injekciós kezelések

Az injekciós kezeléseket végezhetünk ízületi betegségek vagy lágyrész elváltozások kezelése céljából. A porckopás gyógyítása jelenlegi tudásunk szerint nem lehetséges. A károsodott üvegporc regenerációja során rostos porc képződik. A megmaradt ép üvegporc védelmét, a további károsodás megelőzését, a regenerációt, az ízület mozgástartományának növelését és a fájdalmak csökkentését a rendelkezésre álló hyaluronsav injekciók tudják biztositani. Az injekciós kezelést követően hatásuk fél évtől egy évig tarthat. A lágyrészekbe, ezen belül főként a nyálkatömlőkbe adott injekciók esetén a gyulladás megszüntetése a cél. Szerencsés esetben már egy alkalommal beadott injekció is gyógyulást hoz. Azonban előfordulhat, hogy a kezelést még 2-3 alkalommal ismételni kell.

Vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) kezelés

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb figyelem irányul a biológiai terápiákra. A PRP kezelés a regeneratív gyógymódok egyik formája, amely kihasználja az emberi test öngyógyító képességét, ezzel segítve a szövetek megújulását. A PRP injekciós kezelés a beteg saját véréből kinyert koncentrátum felhasználását jelenti az ízületi és lágyrész betegségek vagy sérülések gyógyulásának elősegítésére.
A beavatkozás során a pácienstől vért vesznek, majd ezt lecentrifugálva előállításra kerül a vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) injekció. Ezt követően az aktivált vérlemezkéket közvetlenül a beteg vagy sérült szövetbe adják. A beadott injekció felszabadítja azokat a növekedési faktorokat, amelyek stimulálják és elősegítik a szervezet helyreállító sejtjeinek működését. Ez által csökken a gyulladás mértéke, immunerősítő hatású és enyhíti a fájdalmakat.
A kezelés hatékonyan alkalmazható porckopás, váll-, könyök-, csípő- és térdfájdalmak, tenisz- vagy golfkönyök, alagút szindrómák, bokatáji elváltozások, sarkantyú, Achilles ín gyulladás, sportsérülések és egyéb ízületi vagy lágyrész problémák esetén. Előnye, hogy saját vérből készül így nem allergén valamint kisebb a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek iránti igény.