Csípő ízületi porckopás

A csípő ízületben jelentkező porckopás és csontdegeneráció talaján fájdalom, deformitás és mozgásbeszűkülés alakul ki. A betegek gyakran sántítva közlekednek, illetve sok esetben végtaghossz különbség is kialakulhat. A betegség kezdeti szakaszában lehetőség van a funkcionális kezelésre. Ezek közé tartoznak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, krémek, egyéni gyógytorna, injekciós kezelések. Törekvésünk az ízület megtartására irányul. Fiatal korban lehetőség van csontkorrekciós műtét elvégzésére. Idősebb korban vagy súlyos kopás esetén már csak művi ízület (protézis) beültetésével van lehetőség fájdalomcsökkentésre illetve mozgástartomány javításra.

Meniscus sérülések

A térdízület gyakori sérülése. Általában a láb letapadását követő csavaró mozdulat miatt jön létre. A sérülés társulhat keresztszalag és oldalszalag szakadással is. Friss esetben ízületi zár jöhet létre, a térd egy adott helyzetben elakad. Krónikus esetben kattogó jelenség észlelhető. A problémát a kellemetlen fájdalmon, kattogáson kívül a következményes porckárosodás jelenti. Ilyen esetben a sérült porcgyűrű darab gyakorlatilag legyalulja az ép üvegporcot és komoly porckopást okoz. Ez tovább rontja a térd funkcióját, valamint fokozza a fájdalmakat. Kezelése műtéti, minimál invazív arthroscopos technikával esetenként lehetőség van a leszakadt porcgyűrűt visszavarrni, más esetekben a szakadt rész eltávolítása szükséges.

Keresztszalag szakadás

A térdízület gyakori sérülése. Általában a láb letapadását követő csavaró mozdulat miatt jön létre. Legtöbbször az elülső keresztszalag szakad el, részlegesen vagy teljesen. A sérülés társulhat meniscus és oldalszalag szakadással is. Friss esetben ízületi zár jöhet létre, a térd egy adott helyzetben elakad. Krónikus esetben kattogó jelenség észlelhető. A problémát a kellemetlen fájdalmon, instabilitáson kívül a következményes porckárosodás jelenti. Ilyen esetben a sérült keresztszalag leszakadt rostjai legyalulják az ép üvegporcot és komoly porckopás jöhet létre. Ez tovább rontja a térd funkcióját, valamint fokozza a fájdalmakat. Kezelése műtéti, minimál invazív arthroscopos technikával lehetőség van a szakadt keresztszalag részek eltávolítására, elsimítására. Teljes szakadás esetén keresztszalagpótló műtét javasolt. Az operatív ellátás után nagy szerepe van a hosszútávú, szakszerű fizioterápiának.

Térdtáji nyálkatömlő gyulladás (Bursitis)

Az alsóvégtag feszitő felszínén fordul elő, leggyakrabban a térd felett. Rugalmas tapintatú, elmozdítható fájdalmatlan duzzanat. Előfordul, hogy felette bőrpír alakul ki. Okai lehetnek: krónikus irritáció, foglalkozási ártalom, köszvény, cukorbetegség, trauma, fertőzés. Konzervatív kezelés során gyulladáscsökkentőket alkalmazunk helyileg vagy szájon keresztül illetve a tömlő leszívása és injekció befecskendezése jön szóba. Krónikus vagy fertőzött esetben műtéti eltávolítás szükséges.

Baker ciszta

A térdhajlatban megjelenő, változó nagyságú, rugalmas tapintatú, folyadékkal telt tömlőt nevezzük Baker cisztának. Az esetek többségében az ízülettel kapcsolatban van. El kell különíteni zsírdaganattól, tumortól vagy érelváltozástól. Ezért ultrahang vizsgálatot érdemes végezni. Eltávolítani csak panaszokat okozó esetben kell, ha keringési- vagy beidegzési zavart okoz. Amennyiben az ízületből kiinduló cisztáról van szó, a kiváltó okot kell megkeresni és kezelni.

Térd ízületi porckopás

Az ízületen belül visszafordíthatatlan biológiai és mechanikai változások mennek végbe, melyek porckopás és komoly fájdalmak, panaszok kialakulásához vezetnek. A betegek fájdalomcsillapító szedése és térdrögzítő viselése ellenére, gyakran sántítva közlekednek. A betegség kezdeti szakaszában lehetőség van a funkcionális kezelésre. Ezek közé tartoznak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, krémek, egyéni gyógytorna, injekciós kezelések. Törekvésünk az ízület megtartására irányul. Tengelydeformitás és enyhe porckopás esetén érdemes csontkorrekciós műtétet végezni. Súlyos kopás esetén már csak művi ízület (protézis) beültetésével van lehetőség fájdalomcsökkentésre illetve mozgástartomány javításra.

Lúdtalp

A láb leggyakoribb statikus elvátozása. A láb aktív és passzív stabilizáló elemeinek gyengesége miatt a hossz- és harántboltozat valamint a belboka lesüllyed, a sarokcsont befelé dől. A nyomási pontoknak megfelelően bőrkeményedés keletkezik. Gyermekkorban rendszeres lábtorna, egyenletlen talajon járás, gyógycipő javasolt a láb anatómiai formájának elérése érdekében. Serdülő és felnőttkorban lúdtalpbetét, gyógycipő viselése esetleg korrekciós műtét végzése ajánlott.

Bütyök

Az öregujj statikus eredetű deformitása. Genetikai tényezők hajlamosíthatnak a kialakulására (laza szalagrendszer, boltozat süllyedés). A külső tényezők közül a szűk, magassarkú cipők tehetők felelőssé. A konzervativ terápia fájdalomcsillapitásból, széles orrú- vagy gyógycipő viseléséből áll. Előrehaladott, fájdalmas esetben műtéti korrekció végezhető.

Merev öregujj

Az öregujj fájdalmas porckopása. Kezelése történhet gördülőtalpas cipővel vagy műtéti eljárással.

Talpi fájdalom

A lábközépcsontok fejecseinek területén jelentkező erős fájdalom, ami a lesüllyedt harántboltozat következtében jön létre. A talpon bőrkeményedés keletkezik a nyomásnak kitett területen. Kezelése lúdtalpbetéttel, gyógycipővel, nem szűnő fájdalmak esetén műtéttel történik.

Kalapácsujj

A láb harántboltozatának lesüllyedése miatt a hajlító és feszitő inak közti egyensúly megbomlik, ezért jellegzetes lábujj helyzet alakul ki. Az ujj hajlított állásba kerül és a lábháti felszínen bőrkeményedés alakul ki. Kezelése történhet talpbetét, gyógycipő viselésével, lábujj torna végzésével vagy műtéti ellátással.

Talpi sarkantyú

A sarokcsont talpi felszínén jelentkező fájdalom oka lehet a sarkantyú. Röntgenfelvételen jellegzetes csontkinövésként ábrázolódik. A fájdalom csontos elváltozás nélkül is jelentkezhet. Kialakulásában szerepet játszik a talpi szalag feszülése és a következményes nyálkatömlő gyulladás. Javasolt szilikonos sarokék viselése a fájdalmak csökkentése érdekében. Hosszantartó panaszok esetén fizioterápiás kezelésre illetve lágyrészbe adott gyulladáscsökkentő injekcióra is szükség lehet.

Achilles in fájdalom

Az Achilles ín és a bokaízület hátsó felszínén jelentkező krónikus fájdalom. Oka lehet sportaktivitásból vagy foglalkozásból eredő túlterhelés. Az ín szerkezetében degeneratív elváltozások mennek végbe, szerkezete elvékonyodik, állománya felrostozódik. Krónikus esetben az Achilles ín elszakadhat. Diagnózisához szükséges ultrahang vizsgálatot végezni. Kezelése az ín tehermentesítése, fizikai kímélet, helyileg és szájon át alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása. Az ín szakadása esetén műtéti ellátás végzendő. Gyógyulása minden esetben hosszantartó. A rehabilitációban fontos szerepe van a személyre szabott fizioterápiának.